Schimb ulei cutie viteze automata

Schimb ulei cutie viteze automata

Desi exista inca soferi care prefera o cutie de viteze manuala (din cauza fiabilitatii sau din cauza stilului de condus), in ultimul timp din ce in ce mai multi proprietari de autoturisme opteaza pentru confortul oferit de cutiile de viteza automate. Datorita complexitatii cutiei de viteza automate, intretinerea acesteia necesita mai multa atentie fata de cutia de viteze manuala. Inlocuirea regulata (la intervalele recomandate de producator) a uleiului si a filtrului de ulei creste fiabilitatea si durata de viata a cutiei de viteze si reduce considerabil riscul de aparitie a defectelor costisitoare. Contacteaza-ne pentru o oferta personalizata si noi vom avea grija ca masina ta sa fie pregatita in orice moment pentru drum.

  • Inlocuire ulei cutie viteze automata
  • Inlocuire filtru ulei cutie viteze automata
  • Verificare nivel ulei cutie viteze automata
  • Verificare etanseitate cutie viteze automata
  • Resetare adaptari cutie viteze automata (dupa caz)

Cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata?

Toti posesorii de automobile stiu sau ar trebui sa stie ca schimbarea uleiului de motor este o activitate care trebuie realizata periodic. Este si cazul filtrelor sau al lichidelor care asigura performantele optime ale masinii (ex: lichidul de frana, lichidul de servodirectie). Ce se intampla, insa, in cazul in care detinem o masina a carei cutie de viteza este automata? Se impune sau nu schimbarea uleiului pentru cutia de viteze?

Este necesara inlocuirea uleiului de la cutia de viteze?

Uleiul de cutie de viteze are rolul de a oferi protectie componentelor sistemului de transmisie. Totodata, acesta asigura trecerea prompta dintr-o treapta in alta. Desi acesta este un fluid esential si in cazul masinilor cu cutie de viteze manuala, importanta sa creste semnificativ pentru masinile cu cutie de viteze automata. Avand in vedere rolul sau, specialistii recomanda inlocuirea periodica a acestui ulei.

De ce trebuie schimbat uleiul din cutia de viteze automata?

Sistemul de transmisie al masinii este extrem de solicitat pe parcursul deplasarii. Implicit, frecventa folosirii cutiei de viteze este foarte mare. De fiecare data cand utilizam schimbatorul, uleiul cutiei de viteze atinge temperaturi foarte inalte. In plus, nu este exclus nici ca in compozitia acestuia sa se adune diverse reziduuri (pilitura de fier, aschii provenite de la pinioane sau dinti de la rotile dintate etc). Acestia sunt factori care ameninta proprietatile uleiul de la nivelul cutiei de viteze, motiv pentru care este necesara inlocuirea acestui ulei si, desigur, filtrul cutiei.

Cand se schimba uleiul la masinile cu transmisie automata?

Schimbul de ulei al cutiei de viteze automata inseamna optimizarea performantelor masinii si un plus de comoditate pentru conducatorul acesteia. Inlocuind la timp uleiul cutiei de viteze eviti costurile generate de potentialele uzuri sau defectiuni care ar aparea in caz contrar si te bucuri de o experienta de sofat mult mai placuta, intrucat automobilul va raspunde mai rapid in timpul actionarii pedalei de acceleratie.

Specialistii recomanda ca inlocuirea uleiului in cazul masinilor cu cutie de viteze automata sa se realizeze tinand cont de mai multe criterii, printre care:

De asemenea, exista anumite semnale care indica necesitatea schimbarii uleiului in cazul transmisiilor cu cutie automata, cum ar fi:

Ca regula generala, uleiul se schimba la aproximativ 50.000-70.000 de kilometri. In situatia anumitor producatori, acest interval poate sa scada, insa, pana la 20.000 de kilometri, asa cum se intampla, de exemplu, in cazul anumitor modele Nissan.

Cum se realizeaza inlocuirea uleiului la transmiile automate?

Se recomanda ca inlocuirea uleiului de la cutiile automate sa se realizeze in cadrul service-urilor auto, cu echipamente specializate. Aparatura dedicata curata componentele cutiei, iar mai apoi efectuaza in mod dinamic schimbul de ulei. Daca vorbim despre o masina cu transmisie automata prevazuta cu filtre, acestea trebuie si ele inlocuite odata cu schimbul de ulei cutie viteze.

Operatiuni conexe

Schimb ulei cutie viteze automata DSG
Schimb ulei cutie viteze automata DSG

Uleiul la cutia de viteze DSG se schimba la aproximativ 2 ani, insa acest interval se poate modifica in functie de regimul in care este folosit autovehiculul.

Revizie cutie automata BMW 8HP, 6HP
Revizie cutie automata BMW 8HP, 6HP

Desi BMW spune ca la cutiile automate ZF folosite pe masinile sale nu este necesara inlocuirea uleiului si a filtrului de ulei, producatorul cutiilor de viteze (ZF) recomanda efectuarea reviziei la fiecare 80-100.000km.

Inlocuire kit ambreiaj si volanta
Inlocuire kit ambreiaj

Daca patineaza si nu mai ai putere, trebuie inlocuit ambreiajul, altfel risti sa ramai in drum.

Revizie schimb ulei si filtre
Schimb ulei si filtre

Orice autoturism are nevoie de o revizie periodica de intretinere prin schimbarea uleiului si a filtrelor